Na obrázku môže byť text

Na obrázku môže byť 1 osoba, brada a text, v ktorom sa píše „Ked to povedal, napl'ul na zem, urobil zo sliny blato, blatom mu potrel oči povedal mu: „Chod', umy sa rybníku Siloe," čo V preklade znamená: Poslany. On šiel, umyl sa a vrátil sa vidiaci. Ján 9, 1-41 AF Saletini WU Rozkvet“


   Dnešné liturgické texty nám ponúkajú možnosť znovu si uvedomiť a prejsť cestu našej viery. Kresťanská viera predovšetkým znamená prijať nový pohľad na svet, na seba samého a na Boha. Je to vlastne prijatie Ježišovho pohľadu.

  Na budúcu nedeľu sa uskutoční zbierka na pomoc prenasledovaným kresťanom a vojnovým utečencom. Všetkým dobrodincom Pán Boh zaplať!

  Upratovanie kostolov: Horné Lefantovce č. domov 1–34, Dolné Lefantovce č. domov 60–79.

     V utorok v Dolných Lefantovciach a v stredu v Horných Lefantovciach budeme pokračovať duchovnou obnovou farnosti prostredníctvom katechézy Ako zachrániť hriešnika v príprave na veľkonočné sviatky.

     Po sv. omšiach počas týždňa si môžete nahlasovať úmysly sv. omší na ďalšie tri mesiace.

LITURGICKÝ PREHĽAD  

20.–26.03.2023

PONDELOK  Slávnosť sv. Jozefa, ženícha preblahoslavenej Panny Márie
Horné Lefantovce o 18 00 za † Mons. Jozefa Mittucha, bývalého hornolefantovského farára-dekana, ktorý pôsobil v našej farnosti od 20. februára 1900 do 30. júna 1933, teda vyše 33 rokov. Zomrel 13. marca 1949 v 82. roku života na zaslúženom odpočinku v Nitre, kde bol 15. marca pochovaný na mestskom cintoríne. Sprevádzajme jeho dušu k Stvoriteľovi aj prostredníctvom osobných modlitieb, aby mohol mať plnú účasť na nebeskej liturgii.

UTOROK    
Dolné Lefantovce o 18 00 za † Jozefa Šišku.

STREDA 
Horné Lefantovce o 18 00 za † rodičov Vašinových, Bojsových a deti.

ŠTVRTOK
Dolné Lefantovce o 18 00 za † Barboru Molnárovú.
Na konci sv. omše sa budeme modliť krížovú cestu. Pozývam pomodliť sa ju chorých.

PIATOK 
Horné Lefantovce o 18 00 za † Stanislava.
Na konci sv. omše sa budeme modliť krížovú cestu. Pozývam pomodliť sa ju chorých.

SOBOTA  Slávnosť Zvestovania Pána
Horné Lefantovce o 7 30 za zdravie a Božiu pomoc.

NEDEĽA  5. pôstna (Smrtná)
Dolné Lefantovce o 8 00 za † Jána a Editu Črepaňových, rodičov a súrodencov z oboch strán.

Horné Lefantovce o 10 00 za farnosť.

     Od tohto dňa sa v kostoloch zahaľujú kríže. Budú zahalené až do konca slávenia utrpenia a smrti Pána v Piatok utrpenia Pána (Veľký piatok).

    V noci z 25. na 26. marca sa mení čas. O 02. hod. stredoeurópskeho času posúvame hodiny na 03. hod. letného času.


   V tomto týždni počas sv. omší budem udeľovať chorým a starým sviatosť pomazania chorých, a to nasledovne: vo štvrtok v Dolných Lefantovciach, v piatok v Horných Lefantovciach. „Pomazanie chorých nie je sviatosťou iba tých, čo sa ocitajú v posledných chvíľach života. Preto vhodný čas na jej prijatie je isto už vtedy, keď veriaci začína byť pre chorobu alebo starobu v nebezpečenstve smrti, prípadne keď sa slabosť starých ľudí stupňuje. Pomazanie chorých je vhodné prijať i pred ťažkou operáciou (KKC 1514, 1515), a to aj v mladšom veku.
Táto sviatosť sa má vyslúžiť iba tomu veriacemu, ktorý po dosiahnutí používania rozumu (prezumuje sa u toho, kto dosiahol podľa Kódexu kánonického práva 7. rok veku života) začína „pre chorobu alebo starobu ocitať v nebezpečenstve“ (kán. 1004, § 1), čiže nestačí hocijaká choroba, aby veriaci túto sviatosť mohol prijať. Každá osoba, ktorá prekročila vek 65 rokov, počas choroby aj mladšia, môže túto sviatosť prijať raz do roka, ak ju neprijala v poslednom období, t. j. najmenej rok, opakovane vtedy, ak sa choroba zhoršila alebo ide o blízke nebezpečenstvo smrti. Samozrejme sa pre prijatie sviatosti predpokladá stav v posväcujúcej milosti, teda sviatosť zmierenia, ak si je niekto vedomý ťažkého hriechu.


    Počas Pôstu sme pozvaní v nedele o 14 00 v kostoloch farnosti k pobožnosti krížovej cesty, počas ktorej možno získať za obvyklých podmienok úplné odpustky. Ide o jedinečný spôsob, ako všetko ťažké a bolestivé v našom živote prepojiť s ukrižovaným Kristom a s mocou jeho lásky, ako otvoriť naše rany hojivému oleju jeho milosrdenstva. Kto by sa chcel zapojiť do týchto pobožností, nech sa prihlási pred ich začiatkom v nedele i v týždni pred sv. omšami v sakristiách kostolov.
V Pôstnom období sa zakazuje zdobiť oltáre kvetmi a hudobné nástroje sa dovoľuje používať len na udržanie spevu, čo zodpovedá kajúcemu rázu tohto obdobia. Výnimkou sú: nedeľa Laetare (Veseľ, sa; 4. pôstna), slávnosti a sviatky. Od začiatku Pôstneho obdobia až po Veľkonočnú vigíliu sa vo všetkých sláveniach vynecháva Aleluja.

Sledujeme v evanjeliu príbeh, ktorý sa vyvíja od teoretickej otázky k hlbokej viere. Ježiš neprišiel diskutovať o teologických problémoch, ale prišiel, aby uzdravil náš život. Mnohí ho neprijmú, ale s úžasom môžeme sledovať, ako koná v životoch tých, ktorí ho do svojho života prijali.


    Tí, ktorí v sebe cítia povolanie ku kňazstvu, môžu sa prihlásiť do Kňazského seminára sv. Gorazda a na štúdium katolíckej teológie v Nitre pre akademický rok 2023/2024. Prihlášky možno podať do 30. apríla 2023. Podrobnosti k podávaniu prihlášok je možné získať na farskom úrade.


 PÔSTNA VÝZVA 𝟰𝟬𝗫𝟰𝟬

    Počas Pôstneho obdobia je možné zapojiť sa do už 5. ročníka tradičnej pôstnej výzvy, ktorá predstavuje 𝟰𝟬 modlitebných úmyslov na 𝟰𝟬 dní Pôstneho obdobia.
Pre úspešné splnenie je potrebné každý deň:
📖 prečítať si evanjelium na daný deň (nájdete tu https://lc.kbs.sk),
📿 pomodliť sa desiatok posvätného ruženca na úmysel dňa,
🙏 pridať akúkoľvek modlitbu na úmysel pápeža Františka.

Opis fotky nie je k dispozícii.

𝗩𝘆́𝘇𝘃𝗮 𝟰𝟬𝘅𝟰𝟬 𝘃 𝗣𝗗𝗙 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮́𝘁𝗲 (verzia 🇸🇰)
▪️ formát A4: https://bit.ly/3S82CLS
▪️ formát A3: https://bit.ly/3XGmren

Na obrázku môže byť text

Na obrázku môže byť ‎text, v ktorom sa píše „‎وله Saletini Rozkvet Boh pri svojom pláne spásy rátal stym, že ,ktorych povolá do svojho král'ovstva, budú obtaženi íhriechmi. Preto poslal Ježiša, aby niesol naše choroby na drevo kríž Volá nás, ale len ako mu odpovieme. nás, Vd'aka Pane, že sa sklonil ku mne, najmenšiemu zo stvorení Očisti ma, bude to boliet, ale verím, že to všetko je Lásky.‎“‎

Informačný servis nitrianskej diecézy